Wydarzenia


Polityka prywatności

§.1
Postanowienia ogólne

Ochrona danych odbywa się zgodnie z wymogami powszechnie obowiązujących przepisów prawa, a ich przechowywanie ma miejsce na zabezpieczonych serwerach.

Dane osobowe podawane w formularzu kontaktowym są traktowane jako poufne i nie są widoczne dla osób nieuprawnionych. Powyższe dane zachowujemy i wykorzystujemy tylko do potrzeb niezbędnych do wykonania danej funkcji.

§.2
Administrator danych

Administratorem Państwa danych osobowych w rozumieniu Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE jest Klasztor Zakonu Braci Mniejszych Kapucynów w Sędziszowie Młp. z siedzibą w Sędziszowie Młp., przy ul. Jana Pawła II 42.

Państwa dane osobowe będą przetwarzane przez Administratora, w następujących celach:

umożliwienia kontaktu z Administratorem za pośrednictwem formularza kontaktowego

obrony przed ewentualnymi roszczeniami

analitycznym i statystycznym

Państwa dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez czas niezbędny do osiągnięcia celu przetwarzania lub do odwołania przez Państwa zgody. Administrator zastrzega sobie prawo do przetwarzania danych przez okres do 3 miesięcy od momentu osiągnięcia celów w związku z realizacją własnych celów analitycznych i statystycznych.

Mają Państwo prawo żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia, przenoszenia lub ograniczenia ich przetwarzania, a także prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania. Jeśli chcą Państwo skorzystać z przysługujących Państwu praw prosimy o przesłanie do nas wiadomości na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Bezpieczeństwo danych osobowych jest dla nas priorytetem, jeśli jednak uznają Państwo, że przetwarzając Państwu dane osobowe naruszamy przepisy RODO, mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

§.3
Pliki cookies

Witryna https://sedziszow.kapucyni.pl używa cookies. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez serwer www i przechowywane przez oprogramowanie komputera przeglądarki. Kiedy przeglądarka ponownie połączy się ze stroną, witryna rozpoznaje rodzaj urządzenia, z którego łączy się użytkownik. Parametry pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył. Cookies ułatwiają więc korzystanie z wcześniej odwiedzonych witryn.

Gromadzone informacje typu wykorzystywanej przeglądarki, języka, rodzaju systemu operacyjnego, dostawcy usług internetowych, informacji o czasie i dacie, przybliżonej lokalizacji oraz informacji przesyłanych do witryny za pośrednictwem formularza kontaktowego.

Zebrane dane służą do monitorowania i sprawdzenia, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej witryny, aby usprawniać funkcjonowanie serwisu zapewniając bardziej efektywną i bezproblemową nawigację. Monitorowania informacji o użytkownikach dokonujemy korzystając z narzędzia Google Analytics, które rejestruje zachowanie użytkownika na stronie.

Na naszej witrynie wykorzystujemy następujące pliki cookies:

_ga – te pliki cookie służą do zbierania informacji za pomocą Google Analytics o tym, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej witryny.

_gat – ten zewnętrzny plik cookie jest wykorzystywany przez Google Analytics do monitorowania wskaźnika zapytań w odniesieniu do własnych serwerów. Ten plik ciasteczko pomaga firmie Monsanto identyfikować obszary witryny, które wymagają udoskonalenia. Plik ciasteczko _gat nie pozwala firmie Monsanto na identyfikację osobową użytkownika, ponieważ nie są śledzone żadne informacje ani dane osobowe.

_gid – te pliki cookie służą do odróżnienia użytkowników.

1P_JAR – te pliki cookie są używane przez Google do wyświetlania spersonalizowanych reklam w witrynach Google na podstawie ostatnich wyszukiwań i poprzednich interakcji.

CONSENT – te pliki cookie służą do zbierania informacji za pomocą Google Analytics o tym, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej witryny.

NID – te pliki cookie są używane przez Google do wyświetlania spersonalizowanych reklam w witrynach Google na podstawie ostatnich wyszukiwań i poprzednich interakcji.

Poziom ochrony przed Cookies ustawia się w każdej przeglądarce, aż do całkowitego blokowania plików Cookies. Zwiększa to poziom bezpieczeństwa i ochrony danych, ale może także uniemożliwiać niektóre funkcje.

Kontynuuj czytanie

Klasztor

Poznaj klasztor Braci Kapucynów

Historia klasztoru

Michał Potocki, wojewoda wołyński, zrealizował fundację 1739-1756. Kongregacja Biskupów i Zakonników 18 IX 1739 zezwoliła na erekcją klasztoru. Kamień węgielny poświęcił ks. Józef Olszewski, kanonik i proboszcz z Trzciany, delegat biskupa krakowskiego, dnia 26 X 1741. Plany wykonał i budowę prowadził architekt Jan Opitz. Cegła z herbem Pilawa była specjalnie wypalana na fundację. Krzyże ołtarzowe wykonano w kości słoniowej. Antepedia i ornaty gobelinowe. Forma do wypiekania opłatków pochodzi z 1743. Ignacy Krzyżanowski, bp saldycejski i kanclerz przemyski, konsekrował świątynie pod wezwaniem św. Antoniego Padewskiego 28 IX 1766. Ponieważ wielki ołtarz stracił konsekrację, dlatego bp Jerzy Ablewicz, ordynariusz tarnowski, dokonał konsekracji 4 X 1966.

Obrazy słynące łaskami: w wielkim ołtarzu św. Antoni Padewski (z Oleska), pędzla Szymona Czechowicza, obozowy MB Częstochowskiej (dar fundatora) i MB Łaskawej (z Kutkorza).

Elewacja kościoła miała jeden gzyms wieńczący powyżej gzymsu klasztornego, nad którym była piękna attyka z wolutami, dużym oknem i wyżej trójkątnym tympanonem. Stan obecny pochodzi zapewne z przebudowy w II poł. XIX w. Plac przykościelny został również przebudowany w tymże czasie i oszpecony podcieniami dla ochrony Drogi Krzyżowej.

Po drugiej wojnie światowej wymieniono wystrój zakrystii. W latach 1966-1970 stare ławy z czasów fundacji, drzwi i zamki zastąpiono nowymi. Pierwotna elewacja klasztoru posiadała dach czterospadowy, bystrzejszy od obecnego, wraz z dymnikami. W refektarzu zachował się tryptyk Jacka Olexińskiego z 1754, marmurowy lawaterz z II poł. XVIII w. jak również portrety fundatorów.

W okresie prowincji polskiej mieścił się w klasztorze nowicjat. Od 1810 do 1965 i od 1970 egzystuje w nim nadal. W latach 1927-1930 o. Roman Bałut dobudował częściowo drugie piętro na potrzeby nowicjatu. Za czasów józefinizmu klasztor poniósł wielkie szkody.

W okresie prowincji galicyjskiej dom zakonny był najczęściej siedzibą prowincjałów. Zakonnicy pomagali w duszpasterstwie, prowadzili misje i rekolekcje, a w okresie międzywojennym i powojennym pracowali w szkolnictwie. W 1846, i 1855 w czasie morowej zarazy posługiwali zarażonym. W domu zakonnym przebywali m. in.: o. Stanisław Krzysik (t 1861), znany asceta, o. Florian Janocha, propagator trzeciego zakonu, o. Edward Zelek, szerzyciel dzieł miłosierdzia, o. Zenon Gorlicki, asceta i historyk, o. Marian Najdecki, mistrz nowicjatu i br. Leon Wojnar, asceci. W 1886 obchodzono tu uroczyście 23 rocznicę Powstania Styczniowego w udekorowanym bogato kościele, a w 1964 setną rocznicę, połączoną z wystawą pamiątek historycznych z powstania.

W latach 1961-1970 o. Paweł Kochański projektował w różnych stylach szopki i Boże Groby, a w okresie Nawiedzenia Kopii Obrazu MB Częstochowskiej dekorował kilkanaście kościołów na terenie diecezji tarnowskiej i przemyskiej.

Biblioteka klasztorna

Prawo zakonu Braci Mniejszych Kapucynów zobowiązu­je zakonników do prowadzenia we wszystkich klaszto­rach odpowiednich bibliotek. W sędziszowskim klaszto­rze zawsze była biblioteka. Historyk klasztoru, O. dr Kornel Gadacz stwierdził, że:

...okres józefinizmu (czasy pod zaborem austriackim), zaciążył niekorzystnie na życiu klasztoru. Bogatą i cenną bibliotekę skasowano, przewieziono do Rzeszowa i oddano na pastwę urzędników.

Stało się to w roku 1789. Obecnie biblioteka klasztorna posiada około 2900 starodruków. Najstarsze pozycje pochodzą z około 1520 roku. Są pisane w języku łacińskim, a dotyczą głównie filozofii i teologii. W dziale książek nowszych i współczesnych jest ponad 14 tysięcy tytułów. Biblioteka ma charakter zbioru książek z różnych dziedzin teologii i duszpasterstwa. Są też pozycje z innych nauk, a także beletrystyka. W Bibliotece są przechowywane również czasopisma, około 60 tytułów.

Obecnie przeprowadzany jest proces komputeryzacji katalogu bibliotecznego, by w przyszłości umożliwić czytelnikom spoza klasztoru wypożyczanie książek.

Ogród klasztorny

Duża brama wjazdowa wprowadza nas na podwórze i do ogrodu klasztornego. Pewna jego część jest przeznaczona na budynki gospodarcze, reszta zaś to ogród warzywny, drzewa owocowe i park. Główna aleja prowadzi nas do parku klasztornego. Urządzanie parku zaczęto w 1994 roku. Znajduje się tam figura św. Franciszka z Asyżu, postawiona w 1969 roku dla upamiętnienia 30 rocznicy powstania Krakowskiej Prowincji Braci Mniejszych Kapucynów.

Boczna aleja prowadzi nas przed kopiec, na którym ustawiono figurę Matki Bożej Fatimskiej. Przed kopcem zasadzono róże w kształcie litery "T" (franciszkańskie TAU), a przed "T" ułożono szachownicę, symbol nieskończoności. Na szachownicy stoją szachy, dające braciom okazję do gry podczas rekreacji.

Z drzew zasadzonych w parku na uwagę zasługują: rozłożyste drzewo o łacińskiej nazwie "spina Christi", czyli drzewo cierniowej korony Chrystusa, duży krzew czeremchy, krzewy cyprysu, zimotrwałe azalie, tuje i jałowce. Rosną tam też brzozy, świerki, jodły, sosny, dwa rodzaje dębów, buki, kalina.

Boczna aleja zaprowadzi nas do tej części ogrodu, gdzie pobożny brat Leon Wojnar, szczególnie pod koniec swego życia, długie chwile poświęcał na modlitwę i rozmyślanie. Stąd nazwa "pustelnia brata Leona." Przy końcu alei zatrzymamy się przy jego skromnym pomniku.

W klasztornym ogrodzie panuje cisza nastrajająca do modlitwy, medytacji i do studium. Ci, którzy się w parku zatrzymają, mogą za przykładem świętego Franciszka śpiewać w duszy: "Pochwalony bądź Panie za wszystko, co stworzyłeś nam".

Wirtualny spacer

Używaj strzałek 〈 〉, aby zmienić miejsce. 

Kontynuuj czytanie

Remont klasztoru

Remont klasztoru

Potrzeba remontu

Nasz klasztor mający przeszło 250 lat wymaga gruntownego remontu, i to nie tylko elewacji zewnętrznej, ale także lub przede wszystkim prac remontowych wewnątrz. Jest to inwestycja ogromna i wymagająca dokładnych planów, środków finansowych, a także rozłożenia w czasie prac, które będą podejmowane w klasztorze.

Dziękujemy za Wasze wsparcie modlitewne i finansowe.

Głównym odpowiedzialnym za przygotowanie i prowadzenie remontu z ramienia wspólnoty jest brat Szczepan Król.

Planowany zakres prac remontowych

Prace przygotowawcze do remontu dobiegają końca. Jakie mamy plany? Pokrótce przedstawiają się one następująco:

elewacja zewnętrzna wymaga wymiany i ona pierwsza rzuca się w oczy

jednak wcześniej należy wymienić pokrycie dachowe oraz więźbę dachową, która jest spróchniała

na placu kościelnym planujemy wykonać podjazd dla niepełnosprawnych, który będzie po lewej stronie placu kościelnego, pod istniejącym zadaszeniem

w klasztorze projektowana jest winda, która z pewnością ułatwi poruszanie się starszych braci

niektóre stropy są drewniane i wymagają wymiany

w remontowanych skrzydłach klasztoru będzie do wykonania nowa instalacja elektryczna, wodna i sanitarna

na poddaszu planujemy pokoje z łazienkami oraz kaplicę

stolarka okienna i drzwiowa w dużej mierze jest do wymiany. Są miejsca w których znajdują się okna o pojedynczej szybie

obecnie klasztor i kościół ogrzewamy koksem. W ostatnim czasie były dwie awarie tego pieca. Planujemy przejść na ogrzewanie gazowe i wykonać nową instalację centralnego ogrzewania. Natomiast pomieszczenia w piwnicy gdzie obecnie jest koks pragniemy przystosowywać i udostępnić wiernym

Z pewnością jest potrzebne jest błogosławieństwo Boże w tak wielkim przedsięwzięciu. Ufamy, że nam go nie zabraknie. Co jakiś czas będziemy Was informowali o tym co będzie się działo przy planowanym remoncie.

Za życzliwość dziękujemy i Bożych darów Wam życzymy!

Wspomóż remont klasztoru

Numer konta budowalanego

74 1600 1013 1846 9080 2000 0002

BGŻ BNP PARIBAS

Kontynuuj czytanie

Więcej artykułów…

Klasztor Braci Kapucynów

ul. Jana Pawła II 42
39-120 Sędziszów Małopolski
tel. +48 (017) 221 60 54

Konto budowlane:
74 1600 1013 1846 9080 2000 0002

Copyright © 2017 Klasztor Braci Mniejszych Kapucynów w Sędziszowie Młp.
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Dalsze informacje Ok